Hogyan hackeld meg a motivációd? 

Fekete Kalapos Motiváció (Black Hat Motivation) – egy nagyszerű és hatékony eszköz a motiváció fenttartására.

Hogyan tud téged támogatni a játékositás arra, hogy fókuszáltabban haladj a céljaid felé?

A játékosság minden számunkra nehéz feladat részévé tud válni.
Lehet észrevetted már, de a játék számos esetben képes minket felszabadítani a kényelmetlenség érzése alól, amely a kellemetlensége érzésének egyik központi összetevője.
Szórakozás és a játék közben nem feltétlenül kell, hogy jól érezzük magunkat, a szórakozás és a játék inkább eszközként használható, hogy a fontos dolgokra koncentráljunk.

Az igazság az, hogy sokunk szeretne állandóan motivált lenni, de ez nem mindig olyan egyszerű. 

A fekete kalapos motiváció kifejezés a játékositából származik, hogy jobban megértsd, először mesélek a fehér kalapos motivációról (White Hat Motivation). 

A fehér kalapos motivációs elemek azok a dolgok, amelyeket élvezünk csinálni. Teljesnek és elégedettnek érzed tőle magad. Te irányítod az életedet, látod a fejlődésedet és ezek pozitív érzéseket váltanak ki belőled. Szeretnél nagy dolgokat alkotni, kiemelkedni a szakterületeden, értéket adni másoknak stb. 

Vegyük például azt, hogy létre szeretnél hozni egy vállalkozást. Tegyük fel, hogy teszel érte, de mellette még a munkahelyeden dolgozol, amiből persze jól megélsz, ezáltál kevésbé vagy motivált arra, hogy szigorúbban fogd magad, több órát fektess a vállalkozásodba és megteremtsd a kellő összpontosítást az életedben. Ezért pont az a gyenge pontja a fehér kalapos motivációnak, hogy nem kelti fel benned a sürgősség érzését. Ezáltal sokszor halogatsz, social médián lógsz vagy egyéb haszontalan dolgokat csinálsz. 

Szükségünk van erre a fajta motivációra, mivel ez segít minket hozzá a hosszútávú elkötelezettség kialakításához, viszont fent áll annak a veszélye, hogy továbbra is halogatsz ahelyett, hogy olyan dolgokat csinálnál, amik értelmesek és hozzásegítenek a céljaid eléréséhez.

Itt jön képbe a fekete kalapos motiváció, amely megteremti azt a sürgősség érzését, amelyre a gyakran szükséged van céljaid eléréséhez és a viselkedésed megváltoztatásához. A kulcs az, hogy olyan szituációk alá rakd magad, ahol kevés kiutat hagysz magadnak arra, hogy felesleges dolgokkal foglalkozz.

Például szeretnél rendszeresen edzeni, és számtalan alkalommal elkezdted már, de elvesztetted a motivációdat és abbahagytad. Ismerek olyan embert, aki hasonló okokból keresett meg egy személyi trénert és fizetett neki, ami által megteremtette a szükséges elköteleződést, amely a célja elérése felé segítette. Esetleg régóta járod ugyanazokat a köröket és kevésbé vagy hatékony, és szeretnéd végre elérni a kitűzött céljaid. Ebben az esetben felkereshetsz egy coach-t, akivel 3 hónapig együtt dolgozol és megkapod tőle azt a támogatást, amelyre szükséged van. Hatásos lehet továbbá, ha van egy támogató partnered (accountability partner), akivel egymás haladását tudjátok támogatni.

A fekete kalapos motiváció egy hatékony figyelemelterelés-megelőzési technika, úgynevezett előzetes kötelezettségvállalás. Ez a fajta kötelezettségvállalás magában foglalja a jövőbeli választás megszüntetését az impulzivitás elkerülése érdekében.

Sokan előzetesen elkötelezik magukat a pénzügyi biztonságuk mellett azáltal, hogy pénzt takarítanak meg nyugdíjszámlájukon, amelyeken a korai visszavonásért meredek büntetés jár, de akár a házassági elköteleződés is egy előzetes kötelezettségvállalás. 

Az előzetes kötelezettségvállalások azért erősek, mert bebetonozzák a szándékainkat, amikor tiszta fejjel gondolkodunk, így később kevésbé valószínű, hogy a legjobb érdekeink ellen cselekszünk. Ez a fajta kötelezettségvállalás csökkentheti a figyelemelterelés valószínűségét, ami által sokkal fókuszáltabban tudunk haladni az elérni kívánt céljaink felé.

Viszont ahhoz, hogy ezen cselekedetek hatékonyan működjenek, meg kell győződnünk arról, hogy először a belső disztrakciót kiváltó okokat kezeltük.

Csak a kreativitásodon múlik, hogy hogyan használod a fekete kalapos motivációt, de ne feledd a célja az, hogy téged szolgáljon és megteremtse azt a támogatást, amely előre visz téged az életben.

Lassan három éve alkalmazom ezt a fajta megközelítést és megváltoztatta az életem. Megtanít arra, hogy melyek azok a dolgok, amelyek prioritást élveznek az életben és megtanít valóban tenni, tenni azért, hogy az életed irányítását a kezedbe vedd és megteremtsd a számodra elérni kívánt valóságot.

Amennyiben érdekel, hogyan csinálom keress meg nyugodtan, szívesen mesélek róla.