Hogyan turbózd fel az agyi funkcióidat?

Lion’s mane - avagy a varázslatos Süngomba

Szeretek fókuszáltan, hatékonyan foglalkozni a dolgaimmal, a természet pedig számos csodálatos dologgal ellátott minket, amelyek által több fókuszt tudunk vinni az életünkbe. Az egyik ilyen közülük a süngomba. 

Buddhista szerzetesek állítólag évezredek óta használják teaként, hogy fokozzák az agyi teljesítményt, és a meditáció közbeni koncentrációs képességüket.

A süngomba vagy oroszlánsörény gomba (Hericium erinaceus) egy olyan gyógygomba, amely bizonyítottan jótékony hatással van az agyra, az idegekre és az immunrendszerre.

Hogyan működik a süngomba az agyban?

A gomba többféleképpen fokozza az agy egészségét és működését.

Az egyik ilyen hatás az NGF és a BDNF létrehozása.

Kutatások bebizonyították, hogy a süngomba serkenti két fontos vegyület az Idegi Növekedési Faktor (NGF) és az Agyi Eredetű Neurotrop Faktor (BDNF) létrehozását. Az NGF és a BDNF olyan fehérjék, amelyek serkentik az új neuronok termelődését és erősítik a már meglévőket. Az NGF fontos szerepet játszik a mielin, az idegsejtek körüli burkolat kialakításában is, amely segíti az agysejtek munkáját. Az NGF-re az agynak szüksége van ahhoz, hogy az idegsejtek erősek és egészségesek maradjanak. Amikor különböző neurológiai rendellenességek lépnek fel, az agy nem képes saját belső NGF-forrást termelni. A BDNF növeli az agy plaszticitását, ami segít az agysejteknek rugalmasnak maradni a stresszel vagy az öregedéssel szemben.

A süngomba és kognitív teljesítmény: Memória, összpontosítás és koncentráció

A gomba egyik leggyakrabban vizsgált előnye a kognitív képességeket fokozó, más néven nootróp hatás. Az oroszlánsörényt használók gyakran számolnak be a fókusz, a mentális tisztaság, a memória és a beszédkészség javulásáról. Nagy hatással van a tanulásra és az megtanult információ visszaemlékezése és sokan számoltak be arról, hogy javítja a problémamegoldó képességüket.

Csökkenti a gyulladást és az oxidatív stresszt

A süngomba bizonyítottan támogatja az immunrendszert, és egy erős antioxidánsforrás, amely kulcsfontosságú az oxidatív stressz és a gyulladás csökkentésében a szervezetben. A gomba gyulladáscsökkentő hatása jótékony hatással lehet az egész emésztőrendszerre, mivel segíthet csökkenteni a gyulladásos betegségek, például a fekélyes vastagbélgyulladás és a gyulladásos bélbetegség (IBD) okozta szövetkárosodást.

Hatékonyan csökkenti a szorongást és a depressziót

A süngombáról köztudott, hogy hangulatjavító hatása van, és tanulmányok szerint segíthet a szorongás és a depresszió enyhe tüneteinek csökkentésében. Bár a szorongásnak és a depressziónak számos oka van, a krónikus gyulladás jelentős tényező lehet. Mindezek mellet, hogy javítja a szorongás és a depresszió tüneteit számos jótékony hatását mutatták ki a rákos megbetegedések esetében is.

Segít az immunrendszer erősítésében

Az oroszlánsörény gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően bizonyítottan támogatja az immunrendszert. Ezenkívül az oroszlánsörényben található poliszacharidok növelhetik a bélrendszeri immunrendszer aktivitását.

Előfordulhat, hogy az süngombával való találkozás hatásait nem azonnal tapasztalod, de folyamatos használatával fokozhatod a hangulatod és a mentális energiádat. Teljesen legális, nincs tudatmódosító hatása és számos helyen beszerezhető.

Használhatod kivonatként, vagy főzhetsz teát magából a gombából is, bár elsőre talán érdemes a kivonattal próbálkozni. Elérhető kapszula, illetve őrlemény formájában is, viszont mindenképp olyat válassz, amely termőtestet és nem pedig a micéliumot tartalmazza.

Mivel nagy rajongója vagyok a nootropikoknak, így a süngomba az egyik kedvencem, s több mint egy éve rendszeresen használom, persze tudatosan, szünetekkel.

Minden növénynek megvan a maga medicinális szerepe és a külső segítségek igenis hatékonyak lehetnek, viszont mindez akkor tud extra hatékony lenni, ha te már megfelelően tudod menedzselni a belső folyamataidat. Az életedben a harmóniát és a kiválóságot belülről teremted meg, rengeteg eszköz tud téged támogatni, viszont a belső munka elengedhetetlen, azok hozzák meg az igazi gyümölcsöket az életedben.

Ha kipróbáltad nyugodtan mesélj a vele kapcsolatos a vele kapcsolatos tapasztalataidról, s ha majd ezután fogod kipróbálni kíváncsi vagyok a véleményedre.