Miért a meditáció életem legjobb befektetése?

Mi lenne, hogyha azt mondanám, hogy vagy egy tevékenység, amely az életed egészét teheti jobbá és exponenciálisan kihat az életed összes területére?

 

Sokan hallottak már róla, tudják, hogy kellene csinálni, de mégsem csinálják.
 
Rengeteg hasznos dolgot lehet csinálni a mai világban, de saját életemben tapasztaltak alapján csak egy valami gyümölcsözőbb számomra, mint a meditáció, s az a rendszeres meditáció. 🙂
2017-ben volt egy időszak az életemben mikor az önbecsülésem és az önbizalmam magyarul a béka feneke alatt volt, ekkor próbáltam ki a meditációt. Nem azért, mert kapcsolódni akartam egy felsőbb erővel vagy valami hasonlóval, inkább csak azért, mert változtatni akartam azokon a szokásokon, amelyek nem támogatták az életben való előre haladásomat. S már tudjuk, hogy a meditáció által neuroplaszticitás történik az agyadban, vagyis olyan mintha áthuzaloznád az agyad.
 
Számomra a meditáció az egyik leghatékonyabb eszköz a megújulásra, arra, hogy életünket megváltoztassuk és közelebb kerüljünk ahhoz, akik valójában vagyunk. Mondhatnám azt is, hogy a meditáció az egyik leghatékonyabb önfejlesztő eszköz a mai világban, de annál sokkal több.
Szeretem az életünket egy virágoskerthez hasonlítani, amelyben számtalan virág helyezkedik el. Ezek a virágok szimbolizálják azon tevékenységeink, amelyet végzünk, s az energiánk a víz, amivel öntözzük ezeket a virágokat. Van, ahol, csak most ültetjük a magokat, van amelyik bimbózik, de van amelyik már csodásan ki van nyílva. Némelyünk virágjai gazosabbak, várnak arra, hogy kigyomlálják őket. Várnak arra, hogy befejezz olyan szokásokat, megtörj olyan mintázatokat, amelyek nem támogatnak téged. S ezután a virágod elkezd növekedni és egyre inkább kinyílik. Minél többet végzed valamilyen tevékenységed annál jobb leszel benne és annál jobban tudod kiteljesíteni azt a virágodat, amely ezt a tevékenységed reprezentálja.
 
Viszont kertünk közepén található egy csodaszép, különleges és felfedezésre váró virág. Csak sokszor annyira elfoglaltak vagyunk a kertünk virágjainak az ápolásával, hogy megfelejtkezünk a legfontosabb virágról, a bennünk rejlő világról. Sokan leélnek egy életet és a sok gyom között nem veszik észre, hogy mi is lakozik a kertjükben. A meditáció az az eszköz, amely képes felfedni és felismertetni veled ezt a világot, magát az életet, amely ott van benned. S minél többet fordítod a figyelmed befelé, annál gyönyörűbbé és érdekesebbé válik a világod, egyre illatosabb és bámulatosabb virág kezd el benned kinyílni.
 
Kellet hozzá idő, még a gyomokat kiszedegettem a kertemből, a virágjaim mellől, de egyre inkább elkezdtem változni és virágozni. Megértettem, hogy a virágok nem úgy nőnek, hogy ülünk és végezzük a virág meditációt, mondogatva, hogy virág, virág, virág. A virágok úgy nőnek, hogy ápoljuk a talajt, öntözzük a virágot és biztosítjuk számukra a kellő napfényt.
 
A meditáció egy csodálatos stabilitást tud adni az életben, de kérdés az, hogy mit teszel miután befejezed a napi meditációs gyakorlatodat? Hogyan cselekszel? Milyen gondolatokat és érzéseket táplálsz magad és mások felé. Hogyan integrálod a meditáció gyümölcseit az életedbe?
 
A rendszeres meditáció az egyik, ha nem a leghatékonyabb mód az identitásunk formálására. Képes megváltoztatni az egész lényedet, vagy talán közelebb visz a valódi lényedhez.
Megmutatja neked, hogy mennyire értékes a te saját kis virágoskerted, mennyire csodálatos a belső világod, amelynek ápolása aztán átformálja a külső világod.
És nem szükséges hinned egy felsőbb erőben vagy Istenben, hogy elkezdj meditálni. Ahogy említettem lassan 5 éve azért ültem le először meditálni, hogy bizonyos negatív szokásaimat át tudjam formálni. Ez idő alatt életem legjobb befektetésévé vált és mai napig naponta kétszer gyakorlom.
 
Az igazság az, hogy kevés ember hagyja abba a meditációt, ha már belekóstolt azokba a gyümölcsökbe, amelyeket megteremt a számára. Olyan mintha az életed virágoskertjében kiegyensúlyozottan esne az eső, mivel ez a tevékenység életed minden virágát öntözni tudja, és életed különböző területein tapasztalhatsz változásokat.
A meditáció összekapcsol a benned rejlő isteni minőséggel és minél erősebb a kapcsolatod ezzel az intelligenciával, annál érzékenyebbé válsz az életre és annál intenzívebben tudod megélni az általad létrehozod valóságot. Megéled a gyönyört, az eksztázist, a harmóniát és azt a végtelenséget a benned lakozik. Azért, hogy az életed teljessé váljon és hogy ez a virág egyre ragyogóbb legyen és fénye beragyogja az egész kertedet, az egész életed és másokét is. Erősebbé válik az élet és közted lévő kollaboráció, amely az eddigieknél még inkább támogat téged, mivel érzi, hogy akarod őt, érzi, hogy kapcsolódni akarsz magával az élettel.
 
Ezt csinálja a meditáció, bár még igazából annál is többet. Amit leírtam az csak egy töredéke annak, amit meg tudsz tapasztalni a gyakorlás által. Ezért a későbbiekben még fogok róla írni, hogy megértsd a világomat, s talán egy nap majd te is úgy döntesz, hogy elkezded öntözni ezt a virágot, hogy beragyogja az életedet és mások életét is.
 

„Amikor tükörbe nézünk és látjuk a tükörképünket, akkor tudjuk, hogy ilyen a fizikai valóságunk. De vajon a valódi énünk, az egónk és a lelkünk milyennek látja önmagát? Az életünk az, ami az elménk, a tudatunk és valódi énünk tükörképe”. – Dr. Joe Dispenza

Blog cikkek